Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αποφυλακίζεται ο πρώην αντιπρύτανης του Παντείου, Καθηγητής Ιστορίας, Κων/νος ΠαπαθανασόπουλοςΤο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση του πρώην αντιπρύτανη του Παντείου, Κωνσταντίνου Παπαθανασόπουλου, ο...

οποίος επικαλέστηκε σοβαρούς λόγους υγείας, και ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής που του είχε επιβληθεί, άδικα, για την εμπλοκή του στην υπόθεση κακοδιαχείρισης στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.
Ο Κώνσταντίνος Παπαθανασόπουλος τον Ιούνιο του 2012 είχε οδηγηθεί στην φυλακή για να εκτίσει την ποινή του μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη 14 ετών από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, που είχε εκδικάσει σε δεύτερο βαθμο την υπόθεση της διασπάθισης κονδυλίων, περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ από το Πάντειο Πανεπιστήμιο την περίοδο 1992-1998, αν και η Εισαγγελέας της έδρας είχε υποβάλει απαλλακτική πρόταση.
Ο πρώην αντιπρύτανης του Παντείου, επικαλούμενος σοβαρά προβλήματα υγείας, που αποδεικνύονταν από πληθώρα ιατρικών βεβαιώσεων, αλλά και από την ίδια την φυσική του παρουσία, ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του και η αίτησή του εκδικάστηκε την Τετάρτη στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθηνών, το οποίο έκανε δεκτή ομόφωνα την αίτησή του.
Ο εισαγγελέας της έδρας, Γρηγόρης Πεπόνης, αναγνώρισε το σοβαρό πρόβλημα υγείας του κατηγορουμένου. Ωστόσο, ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος αναστολής της ποινής του, εκφράζοντας την άποψη ότι το πρόβλημα υγείας του δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα εκτός φυλακής, καθώς το οικογενειακό περιβάλλον του κατηγορουμένου δε διαθέτει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. 
Το δικαστήριο, τελικά, αναγνωρίζοντας τους σοβαρούς λόγους υγείας, που επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του, έκανε δεκτή την αίτηση και διέταξε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, μέχρι να κριθεί η αίτηση αναίρεσης του κατηγορουμένου από τον Άρειο Πάγο, χωρίς μάλιστα την επιβολή περιοριστικών όρων.
Στη σύνθεση του δικαστηρίου συμμετείχαν οι δικαστικοί λειτουργοί:
Αν. Ποταμιάνος, Αικ. Νομικού, Αν. Παπαδημητρίου, Ελ. Τσιρακίδου, Ασημ. Υφαντή
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος VS Προστατευόμενος Μάρτυρας

NOVARTIS-GATE...

Στην υπόθεση Novartis-Gate, σε περίπτωση που η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, κ. Ελένη Τουλουπάκη, χαρακτήρισε με Πράξη της ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος τους τρεις (3) μάρτυρες, τότε χρειαζόταν οπωσδήποτε έγκριση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Εποπτεύοντος του έργου των Εισαγγελέων Διαφθοράς, κ. Δημήτριου Παπαγεωργίου.
Σε περίπτωση, όμως, που για τους εν λόγω τρεις (3) ουσιώδεις μάρτυρες απλώς λήφθηκαν μέτρα για την αποτελεσματική προστασία τους από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό, ως φυσικών προσώπων που κατά το άρθρο 187Β του Ποινικού Κώδικα βοήθησαν στην αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων (μέτρα επιείκειας), τότε εφαρμογής τυγχάνουν οι διατάξεις των παρ. 1-5 Ν. 2928/2001, και συνεπώς η λήψη των μέτρων διατάσσεται με αιτιολογημένη διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, χωρίς έγκριση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης απαιτείται η διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για το

Επικίνδυνες αποφάσεις των Εισαγγελέων Προσδιορισμού της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

Υπ'όψιν: 1) Της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου 2) Του κ. Προϊσταμένου Επιθεώρησης Δικαστών και Δικαστηρίων 3) Του κ. Διευθύνοντος την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών
Εξ αφορμής μίας υπόθεσης παραθέτουμε τις κατωτέρω σκέψεις, που θα αποτελέσουν και περιεχόμενο αιτήσεως για γνωμοδότηση, από την κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και τον κ. Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, και πειθαρχικής αναφοράς σε βάρος των Εισαγγελέων Προσδιορισμού Αθηνών, κ. Αλεξάνδρας Πίσχοινα, και κ. Δήμητρας Πατσουράτη. Οι παρακάτω, δε, σκέψεις διατυπώνονται χωρίς καμία εμπάθεια, και χωρίς καμία διάθεση νομικής ματαιοδοξίας, παρά μόνον για την προάσπιση των δικαιωμάτων των διαδίκων σε μία ποινική δίκη.
Διάδικος ποινικής δίκης, και δη κατηγορουμένη, αιτήθηκε αντίγραφα της δικογραφίας, που εκκρεμεί στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημ/κείου, και δη ένα έγγραφο (ιατρικό πιστοποιητικό), που προσεκόμισε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της, και το οποίο αναγνώστηκε στο Δικαστήριο, το οποίο και ανέβαλε τη δίκη. Η αίτηση χρε…