Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διεφθαρμένοι Δικαστές


Η 16χρονη Τζέσικα συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2006 από έναν φύλακα του σχολείου της, επειδή είχε στην τσάντα της μια πίπα και έναν αναπτήρα. Οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα για «κατοχή υλικού που σχετίζεται με τα ναρκωτικά». Τρεις μήνες αργότερα εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστή Μαρκ Τσαβαρέλα. «Πήγα με τον πατέρα μου. Ο δικαστής δεν μας ενημέρωσε ότι μπορούσαμε να εκπροσωπηθούμε από δικηγόρο. Μου είπε: "Θυμάσαι την ομιλία μου στο σχολείο σου; Είχα υποσχεθεί ότι θα φυλάκιζα όλους τους μαθητές που θα εμφανίζονταν μπροστά μου και αυτό θα κάνω και στην περίπτωσή σου"» διηγείται η Τζέσικα. Παρά το γεγονός ότι από την ανάλυση των ούρων της δεν προέκυψε ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών, ο δικαστής διέταξε την κράτησή της για τρεις μήνες σε ένα αναμορφωτήριο. Όπως λέει, δεν της έδωσαν καν το δικαίωμα να αποχαιρετήσει τον πατέρα της.

Οι υποψίες

Ο «ζήλος» του δικαστή Τσαβαρέλα δεν άργησε να κινήσει τις υποψίες μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης νομικών συμβούλων. Έπειτα από σχετική έρευνα, αποδείχθηκε ότι σε ένα διάστημα τεσσάρων χρόνων οι δύο δικαστές καταδίκασαν με υπερβολικές ποινές περίπου 2.000 νέους από 13 έως 18 ετών, οι οποίοι συχνά δικάζονταν χωρίς υπεράσπιση. Οι δύο δικαστές κατηγορήθηκαν για διαφθορά και αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι είχαν χρηματιστεί με 2,6 εκατ. δολάρια από δύο ιδιωτικά σωφρονιστικά καταστήματα, για να τους στέλνουν «πελατεία». Την περασμένη εβδομάδα οι δύο διεφθαρμένοι δικαστές κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε 7 χρόνια κάθειρξη ο καθένας. «Μεταχειρίστηκαν αυτά τα παιδιά σαν αντικείμενα και τα πέταξαν στη φυλακή για να κερδίσουν χρήματα», συνόψισε ο δικηγόρος, Μπάρι Ντάιλερ, ο οποίος είχε κινήσει τη διαδικασία αποζημίωσης των θυμάτων.

Τους έστελναν στο αναμορφωτήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσυλβάνιας όρισε την περασμένη εβδομάδα έναν ειδικό δικαστή, ο οποίος θα επανεξετάσει όλες τις αμφιλεγόμενες δίκες. Ανάμεσά τους είναι και η περίπτωση ενός 13χρονου, ο οποίος στάλθηκε στο αναμορφωτήριο, επειδή συνελήφθη να «εξερευνά» ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο. Ένας άλλος έφηβος καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκιση, επειδή έκλεψε από ένα παντοπωλείο ένα βάζο πίκλες αξίας 4 δολαρίων. Οι δύο δικαστές άρχισαν την παράνομη δραστηριότητά τους από την εκλογή τους το 2002, όταν διέταξαν να κλείσει το αναμορφωτήριο της κομητείας προς όφελος ιδιωτικών σωφρονιστηρίων. Ο Ρόμπερτ Πάουελ, ένας από τους δύο ανθρώπους που χρημάτιζαν τους δικαστές, είναι συνιδιοκτήτης δύο τέτοιων καταστημάτων. 


Συμπέρασμα
Στην Ελλάδα δεν θεωρείται διεφθαρμένος ο δικαστής που συγκαλύπτει εγκλήματα υψηλά ισταμένων προσώπων, που παραβιάζει τον νόμο προς όφελος κρατικών ή επιχειρηματικών συμφερόντων, που από εμπάθεια και χειραγώγηση επιδιώκει την καταδίκη αθώων;
Στην Ελλάδα του Σαμαρά και του Βενιζέλου, στην Ελλάδα των δικαστικών λειτουργών με τα μη καθαρά χέρια, η διαφθορά είναι ο κανόνας που αναδεικνύει την εξαίρεση, και η εξαίρεση η ελπίδα για πραγματική δικαιοσύνη, πέραν σκοπιμοτήτων, για δικαιοσύνη που αναβλύζει καθάρια από την πηγή, που καλείται Ήθος. Ουδείς αμόλυντος, ουδείς αναμάρτητος, αλλά και ουδείς επιτρέπεται να μολύνει με την παρουσία του την πιο ιερή στιγμή της ανθρώπινης υπόστασης, την απόδοση δικαιοσύνης, επίγειας και ένθεης, δηλ. κάτω από το Θεό.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος VS Προστατευόμενος Μάρτυρας

NOVARTIS-GATE...

Στην υπόθεση Novartis-Gate, σε περίπτωση που η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, κ. Ελένη Τουλουπάκη, χαρακτήρισε με Πράξη της ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος τους τρεις (3) μάρτυρες, τότε χρειαζόταν οπωσδήποτε έγκριση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Εποπτεύοντος του έργου των Εισαγγελέων Διαφθοράς, κ. Δημήτριου Παπαγεωργίου.
Σε περίπτωση, όμως, που για τους εν λόγω τρεις (3) ουσιώδεις μάρτυρες απλώς λήφθηκαν μέτρα για την αποτελεσματική προστασία τους από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό, ως φυσικών προσώπων που κατά το άρθρο 187Β του Ποινικού Κώδικα βοήθησαν στην αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων (μέτρα επιείκειας), τότε εφαρμογής τυγχάνουν οι διατάξεις των παρ. 1-5 Ν. 2928/2001, και συνεπώς η λήψη των μέτρων διατάσσεται με αιτιολογημένη διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, χωρίς έγκριση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης απαιτείται η διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για το

Επικίνδυνες αποφάσεις των Εισαγγελέων Προσδιορισμού της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

Υπ'όψιν: 1) Της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου 2) Του κ. Προϊσταμένου Επιθεώρησης Δικαστών και Δικαστηρίων 3) Του κ. Διευθύνοντος την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών
Εξ αφορμής μίας υπόθεσης παραθέτουμε τις κατωτέρω σκέψεις, που θα αποτελέσουν και περιεχόμενο αιτήσεως για γνωμοδότηση, από την κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και τον κ. Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, και πειθαρχικής αναφοράς σε βάρος των Εισαγγελέων Προσδιορισμού Αθηνών, κ. Αλεξάνδρας Πίσχοινα, και κ. Δήμητρας Πατσουράτη. Οι παρακάτω, δε, σκέψεις διατυπώνονται χωρίς καμία εμπάθεια, και χωρίς καμία διάθεση νομικής ματαιοδοξίας, παρά μόνον για την προάσπιση των δικαιωμάτων των διαδίκων σε μία ποινική δίκη.
Διάδικος ποινικής δίκης, και δη κατηγορουμένη, αιτήθηκε αντίγραφα της δικογραφίας, που εκκρεμεί στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημ/κείου, και δη ένα έγγραφο (ιατρικό πιστοποιητικό), που προσεκόμισε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της, και το οποίο αναγνώστηκε στο Δικαστήριο, το οποίο και ανέβαλε τη δίκη. Η αίτηση χρε…