Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απόφαση-Βόμβα για τις Φούσκες των Ομολόγων
Πολυετείς ποινές κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στους 13 κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για το δομημένο ομόλογο...
των 280 εκ. ευρώ που κατέληξε υπερκοστολογημένο σε 4 ασφαλιστικά ταμεία. Με την ίδια απόφαση κρίθηκε αθώος ομόφωνα ο άλλοτε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, Ευγένιος Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν αντιμέτωπος με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

Το Δικαστήριο είχε την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρος: Βασιλική Μπατζάκη
Εφέτης: Ευαγγελία Γιακουμάτου
Εφέτης: Αγγελική Καμπανάρη
Εισαγγελέας: Σοφοκλής Λογοθέτης

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε στους:
-Αγάπιο Σημαιοφορίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΑΥΠΕΔ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20
-Παναγιώτα Καραδήμα πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20
-Παναγιωτη Δεμέστιχα, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΥΦΕ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20
-Γεράσιμο Κονιδάρη, πρώην πρόεδρο του ΤΣΕΥΠ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20
-Κων/νο Χρηστίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΚΟΠΑ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20
-Γιώργο Αποστολίδη, της χρηματιστηριακής εταιρίας Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια
-Θεόδωρο Πρινιωτάκη, εταιρία Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25
-Γιώργο Παπαμαρκάκη, εταιρία ΝΑΜ, κάθειρξη 35 ετών, εκτιτέα τα 25
-Χαρ. Αδαμόπουλο, της εταιρίας J.P Morgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25
-Αβραάμ Σαββίδη, J.P. Morgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25
-Νίκο Μπούγο, στέλεχος της Hyppovereinsbank, κάθειρξη 15 ετών
-Άγγελο και Δημήτρη Λιάτη, λογιστές, κάθειρξη 5 ετών
Ακόμα, το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Θόδωρου και Γιώργου Πρινιωτάκη (έχει αποβιώσει), μέχρι του ποσού των περίπου 6,5 εκ. ευρώ, που θεωρείται παράνομη περιουσία, ενώ για τον πρώτο διέταξε και τη δήμευση κατασχεθέντος ποσού περίπου 230 χιλιαδων ευρώ.
Επίσης, επέβαλε χρηματική ποινή 11,06 εκ. ευρώ στον Γιώργο Χατζημαρκάκη και υποχρέωσε τους Γ. Παπαμαρκάκη και Θ. Πρινιωτάκη να καταβάλλουν χρηματική ικανοποίηση 500.000 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών.

Σχόλιο
Η εν λόγω απόφαση είναι ελπιδοφόρα, από εξαίρετους δικαστικούς λειτουργούς, μετά από την αθωωτική απόφαση των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο μεγατόνων του Χρηματιστηρίου, που προκάλεσε ιδιαίτερη ανασφάλεια δικαίου.
Σε κάθε περίπτωση, κατά την άποψή μας πρέπει να ασκηθεί έφεση (ή αναίρεση) κατά της απαλλακτικής απόφασης για τον Ευγένιο Παπαδόπουλο, ασχέτως και της απαλλακτικής πρότασης του εξαίρετου εισαγγελικού λειτουργού, Σοφοκλή Λογοθέτη, με δεδομένο ότι το έγκλημα για το οποίο κατηγορείτο είναι πλημμέλημα, ώστε η υπόθεση να κριθεί ενιαία για όλους τους κατηγορούμενους στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος VS Προστατευόμενος Μάρτυρας

NOVARTIS-GATE...

Στην υπόθεση Novartis-Gate, σε περίπτωση που η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, κ. Ελένη Τουλουπάκη, χαρακτήρισε με Πράξη της ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος τους τρεις (3) μάρτυρες, τότε χρειαζόταν οπωσδήποτε έγκριση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Εποπτεύοντος του έργου των Εισαγγελέων Διαφθοράς, κ. Δημήτριου Παπαγεωργίου.
Σε περίπτωση, όμως, που για τους εν λόγω τρεις (3) ουσιώδεις μάρτυρες απλώς λήφθηκαν μέτρα για την αποτελεσματική προστασία τους από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό, ως φυσικών προσώπων που κατά το άρθρο 187Β του Ποινικού Κώδικα βοήθησαν στην αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων (μέτρα επιείκειας), τότε εφαρμογής τυγχάνουν οι διατάξεις των παρ. 1-5 Ν. 2928/2001, και συνεπώς η λήψη των μέτρων διατάσσεται με αιτιολογημένη διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, χωρίς έγκριση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης απαιτείται η διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για το

Επικίνδυνες αποφάσεις των Εισαγγελέων Προσδιορισμού της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

Υπ'όψιν: 1) Της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου 2) Του κ. Προϊσταμένου Επιθεώρησης Δικαστών και Δικαστηρίων 3) Του κ. Διευθύνοντος την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών
Εξ αφορμής μίας υπόθεσης παραθέτουμε τις κατωτέρω σκέψεις, που θα αποτελέσουν και περιεχόμενο αιτήσεως για γνωμοδότηση, από την κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και τον κ. Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, και πειθαρχικής αναφοράς σε βάρος των Εισαγγελέων Προσδιορισμού Αθηνών, κ. Αλεξάνδρας Πίσχοινα, και κ. Δήμητρας Πατσουράτη. Οι παρακάτω, δε, σκέψεις διατυπώνονται χωρίς καμία εμπάθεια, και χωρίς καμία διάθεση νομικής ματαιοδοξίας, παρά μόνον για την προάσπιση των δικαιωμάτων των διαδίκων σε μία ποινική δίκη.
Διάδικος ποινικής δίκης, και δη κατηγορουμένη, αιτήθηκε αντίγραφα της δικογραφίας, που εκκρεμεί στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημ/κείου, και δη ένα έγγραφο (ιατρικό πιστοποιητικό), που προσεκόμισε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της, και το οποίο αναγνώστηκε στο Δικαστήριο, το οποίο και ανέβαλε τη δίκη. Η αίτηση χρε…