Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περί Δικαιοσύνης

Έκθαμβοι, εμβρόντητοι, αιωρούμενοι από τα σύννεφα, ή και έκπτωτοι, μείναμε όσοι ακούσαμε τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σχετικά με τους δικαστές του παραδικαστικού κυκλώματος.
Δικαιολογείται, όμως, αυτή η ιδιαίτερη ευαισθησία ή και υποκρισία, αυτή η εκκωφαντική ενόχληση, από τέτοιες δηλώσεις;
Δικαιούται ένας Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας να έχει άποψη περί της δικαιοσύνης, περί των παραδικαστικών κυκλωμάτων, περί παντός επιστητού;
Στην Ελλάδα, του παρόντος, ή και του παρελθόντος, περισσεύει η υποκρισία και κανείς δεν κοιτάει τα "μούτρα" του.
Η Δικαιοσύνη νοσεί, η δικαιοσύνη παλεύει καθημερινά, από τη μία μεριά με τις αντίξοες συνθήκες απονομής της, από την άλλη με τις ισχυρές δυνάμεις που εξοπλίζουν μεμονωμένες φατρίες εντός του δικαστικού χώρου με το προνόμιο των προαγωγών, των μεταθέσεων, του μη ελέγχου σκανδαλωδών αθωωτικών ή και καταδικαστικών αποφάσεων, για τις οποίες τα Μ.Μ.Ε. πολλές φορές σιωπούν, άλλοτε από εντολή, και άλλοτε υπό την λογική ότι οι δικαστικές αποφάσεις και οι δικαστές είναι υπεράνω κριτικής.
Ο θεσμός της επιθεώρησης δικαστών έχει ατονήσει, κατ'άλλους έχει εκμαυλιστεί. Οι αναφορές κατά δικαστικών λειτουργών συνήθως τίθενται στο αρχείο, παρεκτός εάν κάποια ειδική συνθήκη υπάρχει. Ο νόμος δεν επιτρέπει να λαμβάνει αντίγραφα του φακέλου ο καταγγέλλων, ούτε καν του απαλλακτικού πορίσματος, και έτσι η "ένθεη" κρίση του εκάστοτε Προϊσταμένου της Επιθεώρησης δεν ελέγχεται. Με την πρόφαση ότι ο δικαστικός χώρος έχει και πρέπει να απολαμβάνει αυτοκάθαρση.
Στο περιθώριο οι "αδύναμοι" δικαστές και εισαγγελείς, που χρεώνονται όγκο υποθέσεων, που δεν έχουν ερείσματα, που ενώ έχουν το αίσθημα του φόβου, γενναία προσηλώνονται στο καθήκον. Αυτοί οι αφανείς ήρωες, μεγάλοι στον μικρόκοσμο της Δικαιοσύνης, περισώζουν την χαμένη τιμή της.
Ποια η έννοια του επίορκου δικαστή; Ποια η έννοια του παραδικαστικού κυκλώματος;
Δεν είναι μόνο όσοι αποδεδειγμένα είναι αργυρώνητοι, οι γνωστοί δωροφάγοι βασιλείς, και αυτοί που κατ'επιλογήν και από τα χέρια επίορκων συλλειτουργών, και όχι μόνον, εκμαυλίζονται.
Είναι και όσοι, με όποιο τίμημα, κάποια αντιπαροχή, ίσως και λόγω του άγραφου νόμου του ισχυρού, που κάποτε θα ανταποδώσει, με ό,τι αποτιμάται ως "επαρκές" στη συνείδησή τους, αλλοιώνουν την αλήθεια, τη διαστρεβλώνουν, εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις τερατουργήματα. Με μία λέξη άδικες, που προκαλούν, που απογοητεύουν, που δεν αντέχουν στη δική μας συνείδηση.
Και στον αντίλογο, με ποιες εγγυήσεις θα ελεγχθούν οι δικαστικοί λειτουργοί (μεταξύ και αυτών και οι αμόλυντοι, που ναι υπάρχουν, και στο Βερολίνο, αλλά και εν Ελλάδι), μέσα σε ένα σάπιο σύστημα;
Γιατί απόψεις περί "ξεσκαρταρίσματος" δικαστικών λειτουργών, υπό καθεστώς ψυχολογίας της μάζας, μπορεί να οδηγήσουν τους κακοπροαίρετους σε μαζικό αφανισμό των αντιφρονούντων, φασιστικής ρητορικής και εμπνεύσεως.
Κακά τα ψέματα, όμως, η υποκρισία, η άνευ όρων προάσπιση του κύρους της δικαιοσύνης, η λογική "αν έχεις στοιχεία, πήγαινέ τα στον εισαγγελέα", είναι εξίσου μαζική, είναι εξίσου φασιστική, είναι εν τη γενέση της και κατ'αποτέλεσμα άδικη. Γιατί όλοι ξέρουν, όλοι παρατηρούν, όλοι μιλάνε στους διαδρόμους, διαχρονικά, για το παρά - περί και ενδοδικαστικό, αλλά οι γενναιότεροι σιωπούν και οι πιο προκλητικοί διαβεβαιώνουν περί του αντιθέτου ή συγκαλύπτουν.
Ας ξεκινήσουμε με την πάταξη της διαφθοράς από τις υποθέσεις που απασχολούν την επικαιρότητα. Ας προκληθούν όσοι δικαστικοί λειτουργοί ή συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, ή πολίτες να καταγγείλουν, και ας έχουν ανοιχτά τα μάτια τους οι Δικαστές του Βερολίνου, να μην τυφλωθούν από την υποκρισία.
Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε αυτούς που πράττουν κακό, αλλά τους καλούς που ξέρουν και σιωπούν.
Και -μην ξεχάσουμε- κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης το αδίκημα της περιύβρισης αρχής έχει καταργηθεί. Επιβιώνει, ακόμη και για τους αξιωματικούς της εθνικής ηθικής διαπαιδαγώγησης της χούντας, η περιύβριση νεκρού, και -πιστέψτε μας- η Δικαιοσύνη είναι ζωντανή και θα αντιδράσει χωρίς τη δική σας παρέμβαση.
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος VS Προστατευόμενος Μάρτυρας

NOVARTIS-GATE...

Στην υπόθεση Novartis-Gate, σε περίπτωση που η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, κ. Ελένη Τουλουπάκη, χαρακτήρισε με Πράξη της ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος τους τρεις (3) μάρτυρες, τότε χρειαζόταν οπωσδήποτε έγκριση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Εποπτεύοντος του έργου των Εισαγγελέων Διαφθοράς, κ. Δημήτριου Παπαγεωργίου.
Σε περίπτωση, όμως, που για τους εν λόγω τρεις (3) ουσιώδεις μάρτυρες απλώς λήφθηκαν μέτρα για την αποτελεσματική προστασία τους από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό, ως φυσικών προσώπων που κατά το άρθρο 187Β του Ποινικού Κώδικα βοήθησαν στην αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων (μέτρα επιείκειας), τότε εφαρμογής τυγχάνουν οι διατάξεις των παρ. 1-5 Ν. 2928/2001, και συνεπώς η λήψη των μέτρων διατάσσεται με αιτιολογημένη διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, χωρίς έγκριση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης απαιτείται η διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για το

Επικίνδυνες αποφάσεις των Εισαγγελέων Προσδιορισμού της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

Υπ'όψιν: 1) Της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου 2) Του κ. Προϊσταμένου Επιθεώρησης Δικαστών και Δικαστηρίων 3) Του κ. Διευθύνοντος την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών
Εξ αφορμής μίας υπόθεσης παραθέτουμε τις κατωτέρω σκέψεις, που θα αποτελέσουν και περιεχόμενο αιτήσεως για γνωμοδότηση, από την κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και τον κ. Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, και πειθαρχικής αναφοράς σε βάρος των Εισαγγελέων Προσδιορισμού Αθηνών, κ. Αλεξάνδρας Πίσχοινα, και κ. Δήμητρας Πατσουράτη. Οι παρακάτω, δε, σκέψεις διατυπώνονται χωρίς καμία εμπάθεια, και χωρίς καμία διάθεση νομικής ματαιοδοξίας, παρά μόνον για την προάσπιση των δικαιωμάτων των διαδίκων σε μία ποινική δίκη.
Διάδικος ποινικής δίκης, και δη κατηγορουμένη, αιτήθηκε αντίγραφα της δικογραφίας, που εκκρεμεί στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημ/κείου, και δη ένα έγγραφο (ιατρικό πιστοποιητικό), που προσεκόμισε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της, και το οποίο αναγνώστηκε στο Δικαστήριο, το οποίο και ανέβαλε τη δίκη. Η αίτηση χρε…