Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Διάσημοι δικαστές στην Ιστορία


Και όχι φυσικά στην Ελλάδα...Διότι το "διάσημο" ενός δικαστή στη Χώρα μας συνήθως ταυτίζεται με το "διεφθαρμένο".
 
Εκτός αν ορίζεται αλλιώς, δικαστής θεωρείται αυτός που εκλέγεται ή διορίζεται ως λειτουργός, προκειμένου να επιλύει δικαστικές διαμάχες. Ανάλογα με τη δικαιοδοσία, τις αρμοδιότητες και την εξουσία, ο δικαστής μπορεί να είναι διαφορετικός, πρώτου ή δεύτερου βαθμού, κ.λπ.. Στην εβραϊκή ιστορία, ένας δικαστής αναφέρεται ως ο ηγέτης των Ισραηλιτών μετά τον Ιησού, αλλά και πριν από την εποχή των βασιλέων, όπως και στο βιβλίο των δικαστών. Δικαστής θεωρείται και κάθε πρόσωπο που του έχει ανατεθεί να εκτιμήσει μια υπόθεση σε μια δίκαιη βάση ή να ανακηρύξει τον νικητή μεταξύ των διαγωνιζομένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ειδικοί όροι, όπως «διαιτητής», χρησιμοποιούνται ανάλογα. Η πίστη στην Ημέρα της Κρίσης είναι πεμπτουσία για πολλές θρησκείες. 


1 . Λόρδος Denning- Lord Denning
 
Ο Alfred Thompson Denning, κοινώς γνωστός ως Λόρδος Denning, γεννήθηκε στο
Whit Church του Hampshire στις 23 Ιανουαρίου 1899, και πέθανε στο Royal Hampshire County Hospital, στο Winchester, στις 5 Μαρτίου 1999 σε ηλικία 100 ετών. Σπούδασε νομικά και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του, μετά από λίγα χρόνια, έγινε δικηγόρος του βασιλιά το 1938. Έγινε Lord of Appeal το 1957 και Master of the Rolls το 1962. Τον εκτιμούσε ιδιαίτερα τόσο ο νομικός κόσμος, όσο και το κοινό. Ο Lord Chief Justice, Λόρδος Bingham, δήλωσε σχετικά με τον Λόρδο Denning ότι ήταν "Ο πιο γνωστός και πιο αγαπημένος δικαστής στην ιστορία μας". Λόγω της φήμης του ως δικαστής, πολλά θέματα σχετικά με το δίκαιο φέρουν το όνομά του. Αυτά περιλαμβάνουν: την υποτροφία του Λόρδου Denning του Lincoln Inn, το περιοδικό του Denning του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, αλλά ακόμη και η Βιβλιοθήκη του Magdalen College, της Οξφόρδης, που είναι επίσης γνωστή ως η Νομική Βιβλιοθήκη του Denning.

2 . Sandra Day O'Connor
 
Η Sandra Day O'Connor γεννήθηκε από τον Harry Alfred Day και την Ada Mae, στο Ελ Πάσο, στο Τέξας, των ΗΠΑ, στις 26 Μαρτίου 1930. Χάρη στις δυνατότητες και στην αποφασιστικότητά της, κατάφερε να συμμετέχει στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Διορίστηκε από τον Ronald Reagan ως associate justice το 1981 και συνέχισε μέχρι την αποχώρησή της το 2006. Ήταν η πρώτη γυναίκα που τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση. Είχε αποφασιστική ψήφο σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην περίφημη υπόθεση Bush εναντίον Gore, 531 US98, 2000. Στις 12 Δεκεμβρίου 2000, η O'Connor, μαζί με 4 άλλους δικαστές, έκρινε, στην περίπτωση αυτή, ότι έπρεπε να σταματήσει η επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Φλόριντα, βάζοντας τέλος ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή, στις ελπίδες του Γκορ να γίνει πρόεδρος των Η.Π.Α..

3 . Καρδινάλιος Francesco Barberini-
Cardinal Francesco Barberini

Ο Francesco Barberini γεννήθηκε από τον Carlo Barberini και την Costanza Magalotti, στη Φλωρεντία, στις 23 Σεπτεμβρίου 1597, και πέθανε στη Ρώμη στις 10 Δεκεμβρίου 1679, σε ηλικία 82 ετών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, απ'όπου αποφοίτησε το 1623 στο κανονικό και αστικό δίκαιο. Στο πανεπιστήμιο ήταν με  τον οικογενειακό φίλο, Galileo Galilei. Λίγο μετά την αποφοίτησή του, ο θείος του, ο Πάπας Urban VIII, τον έκανε καρδινάλιο, κρατικό γραμματέα, και
legate to Avignon. Ήταν, επίσης, ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής της ρωμαϊκής Ιεράς Εξέτασης και κατείχε τη θέση αυτή από το 1633 μέχρι το θάνατό του. Είναι διάσημος ως ένας από τους τρεις δικαστές που δεν είχαν υπογράψει τη φυλάκιση του Γαλιλαίου και την επιβολή της απαγόρευσης του αμφιλεγόμενου έργου του, "ο Διάλογος". Όχι μόνο είχε επηρεάσει και μερικά άλλα μέλη να λάβουν μια επιεική θέση για την υπόθεση του Γαλιλαίου, αλλά και είχε επίσης πείσει τον Firenzuola, τον Γενικό Επιμελητή, να επισκεφθούν τον Galileo και να προσπαθήσουν να βρούν μια συμβιβαστική λύση. Ο Galileo συμφώνησε, αλλά η πλειοψηφία των δέκα καρδιναλίων απέρριψε την προτεινόμενη λύση.

4 . Carrington Tanner Marshall
 
Ο Carrington Tanner Marshall γεννήθηκε στο Οχάιο των ΗΠΑ στις 17 Ιουνίου 1869. Παρακολούθησε το σχολείο ενός δωματίου, και έπρεπε να περπατήσει επτά μίλια καθημερινά για το σκοπό της εκπαίδευσης. Αφού αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Σινσινάτι το 1892, άρχισε την πρακτική στο Zanesville. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Οχάιο για 12 χρόνια. Στην περίφημη δίκη, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εναντίον του Josef Altstotter, et.al (The United States of America vs. Josef Altstotter, et.al) , ήταν ο προεδρεύων δικαστής της δίκης του δικαστή. Ήταν μία από τις δώδεκα δίκες που πραγματοποιήθηκαν στη Νυρεμβέργη το 1947. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία. Ο Μάρσαλ πέθανε στο Bexley του Οχάιο στις 30 Ιουνίου 1958.

5 . Thomas Danforth
 
Ο Thomas Danforth γεννήθηκε από τον Nicholas Danforth και την Elizabeth Symmes στο Framingham, του Suffolk, της Αγγλίας, στις 20 Νοεμβρίου του 1623. Μετανάστευσε στη Νέα Αγγλία με την οικογένειά του το 1634. Ήταν δικαστής, πολιτικός, και ιδιοκτήτης γης στην Αποικία της Μασαχουσέτης. Είναι πιο γνωστός για τον ρόλο του ως δικαστής σε ορισμένες από τις δίκες των μαγισσών του Σάλεμ που διεξήχθησαν μεταξύ 1692 και 1693. Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι επέκρινε τη διεξαγωγή των δικών. Ο Danforth έχει αναφερθεί σε πολλά λογοτεχνικά έργα, συμπεριλαμβανομένων στο The Crucible του
Arthur Miller.

6 .
Thurgood Marshall

Ο Thurgood Marshall γεννήθηκε από τον William Marshall και τη Norma στη Βαλτιμόρη, στη Maryland, των ΗΠΑ, στις 2 Ιουλίου 1908. Ο πατέρας του ήταν θυρωρός και η μητέρα του δασκάλα. Ήταν ο εγγονός ενός δούλου, του οποίου ο πατέρας ήταν επίσης σκλάβος. Έγινε διάσημος μετά τη νίκη του στη δίκη Brown εναντίον του Συμβουλίου Εκπαίδευσης (Brown vs. Board of Education). Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., John F. Kennedy, τον διόρισε στο United States Court of Appeals. Ο Πρόεδρος, Lyndon B. Johnson, τον διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1967, όπου και  υπηρέτησε μέχρι τον Οκτώβριο του 1991. Ήταν ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός δικαστής.

7 .
William Joseph Brennan, Jr.

Ο William Joseph Brennan, Jr γεννήθηκε από τον William και την Agnes στο Newark του New Jersey, στις 25 Απριλίου 1906, και πέθανε στην Ουάσιγκτον στις 24 Ιουλίου 1997 σε ηλικία 91 ετών. Σπούδασε στα δημόσια σχολεία του Newark, στο New Jersey Barringer Γυμνάσιο και Wharton School και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ο κυβερνήτης του New Jersey, Alfred E. Driscoll, τον διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο του New Jersey. Ο Dwight D. Eisenhower τον διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Brennan αντιτάχθηκε στη συνταγματικότητα της θανατικής ποινής με τη χρήση της ηλεκτρικής καρέκλας, δηλώνοντας ότι η ηλεκτροπληξία "Δεν ήταν τίποτα λιγότερο από το σύγχρονο τεχνολογικό ισοδύναμο της καύσης των ανθρώπων στην πυρά". 

8 . Bao Zheng
 
Ο Bao Zheng γεννήθηκε στο Hefel, στην Κίνα, στις 11 Απριλίου του 999, και πέθανε στο Καϊφένγκ, στην Κίνα, στις 20 Μαΐου του 1062. Ήταν γνωστός ως
Bao Gong, που σημαίνει κύριος Bao. Ήταν ο πιο σεβαστός δικαστής στο Bian κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Renzong της Βόρειας Δυναστείας των Σονγκ στην αρχαία Κίνα. Από το 1037 μέχρι το θάνατό του, το 1062, ο ίδιος υπηρετούσε στο Imperial Court και σε άλλες υψηλές θέσεις. Ήταν γνωστός για την καθαρότητα του χαρακτήρα του και για την σταθερή του προσωπικότητα. Η εικόνα του Bao Zheng έχει τεθεί ως ένα εικονίδιο της δικαιοσύνης στην μεγάλη Κίνα.

9 .
Juan Salvador Guzmán Tapia

Ο Juan Salvador Guzman Tapia γεννήθηκε σε μια διπλωματική οικογένεια της Χιλής στο Σαν Σαλβαδόρ, του Ελ Σαλβαδόρ, στις 22 Απριλίου 1939. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Χιλής και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Παρίσι. Ξεκίνησε τη δικαστική του καριέρα ως μέλος του Εφετείου του Σαντιάγκο, και αποσύρθηκε το 2005. Είναι πιο γνωστός ως ο πρώτος δικαστής που δίκασε τον πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ. Το Haverford College της Πενσυλβάνια του απένειμε τιμητικό δίπλωμα για την θαρραλέα στάση του ενάντια στη δικτατορία και για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στις πιο αντίξοες συνθήκες.  

10. King Archon-Άρχων Βασιλεύς

Η δίκη του Σωκράτη 
" Άρχων" είναι μια ελληνική λέξη, που σημαίνει "αυτός που άρχει", "αυτός που καθορίζει", "αυτός που κυβερνά". Στην Αρχαία Αθήνα οι πολίτες που εκλέγονταν ως ένορκοι ήταν γνωστοί ως Δικαστές. Στην περίφημη δίκη του Σωκράτη αυτή διεξήχθη από αυτούς τους δικαστές υπό την εποπτεία του άρχοντα βασιλέα. Ο Σωκράτης κλήθηκε από τον ποιητή Μέλητο να εμφανιστεί ενώπιον του άρχοντα βασιλέα για να υπερασπιστεί τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του. Ο Σωκράτης κατηγορήθηκε για ασέβεια, λόγω της έλλειψης σεβασμού για τις θεότητες, και για παραπλάνηση της αθηναϊκής νεολαίας. Οι δικαστές ψήφισαν εναντίον του, κι έτσι ήπιε το κώνειο σε συμμόρφωση με την απόφαση που εξέδωσε ο άρχων βασιλεύς.

Συμπέρασμα:

Τα λάθη είναι ανθρώπινα, και οι δικαστές είναι ανθρώπινα όντα. Ως εκ τούτου, και αυτοί είναι επιρρεπείς στο να σφάλλουν. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας δικαστής είναι να συμμορφωθεί με το νόμο. Σύμφωνα με τα λόγια του Ceasare Beccaria, στο έργο του
On Crimes and Punishments, "Για κάθε έγκλημα που καλείται να δικάσει, ο δικαστής υποχρεούται να ολοκληρώσει έναν τέλειο συλλογισμό, στον οποίο η μείζονα πρόταση πρέπει να είναι η νομοθεσία, ενώ η ελάσσονα τα πραγματικά περιστατικά που συμμορφώνονται ή δεν συμμορφώνεται με το νόμο, και το συμπέρασμα αθώωση ή τιμωρία".

Συμπέρασμα για την Ελλάδα (to the point):

Και στην Ελλάδα, οι δικαστές είναι ανθρώπινα όντα. Και στην Ελλάδα υπάρχουν άξιες και αξιοζήλευτες δικαστικές προσωπικότητες. Και στην Ελλάδα εκδίδονται υπέροχες αποφάσεις, δίκαιες, αμερόληπτες, ανθρώπινες, σχεδόν "ένθεες". 
Δυστυχώς, όμως, η δικαστική συνείδηση είναι η εξαίρεση στον κανόνα, που τις περισσότερες φορές τον επιβεβαιώνει. Δίπλα στις ιδεώδεις αποφάσεις, των εξαίρετων δικαστών και εισαγγελέων της μειοψηφίας, κείνται οι βδελυρές αποφάσεις-τερατουργήματα, απότοκα του τρίπτυχου σεξ-χρήμα-εξουσία, απότοκα της σύζευξης της διαφθοράς, της διαπλοκής και της αδιαφάνειας.
Στην Ελλάδα επικρατεί μία "χρωματισμένη" δικαιοσύνη, και σίγουρα όχι ενός Ουράνιου Τόξου.
Ας ελπίσουμε και ας βοηθήσουμε, ώστε την νέα χρονιά να υπάρξει μία αναγέννηση του Θεσμού της Δικαιοσύνης στη Χώρα μας, με λιγότερους "Δωροφάγους Βασιλείς".


Famous Judges in History

12/04/13 at 12:46 pm
Unless specified otherwise, a judge is commonly understood to be an elected or appointed official authorized to conduct a court proceeding in order to resolve legal controversies. Depending upon the jurisdiction, responsibilities, and authority, a judge may be a circuit judge, country judge, an appeals judge, or a judge of the district court. In  Jewish history, a judge refers to any ruler or war leader of the Israelites after Joshua and before the time of the Kings, as in the book of Judges. Any person entrusted to assess a case on a meritorious basis or to declare the winners between some contestants is also termed as a judge. In certain cases, specific terms like “referee” or “umpire” are used. Belief in the Day of Judgment is quintessential for many religions.

1. Lord Denning

Lord Denning
Lord Denning
Alfred Thompson Denning, commonly known as Lord Denning, was born in Whit Church, Hampshire on January 23, 1899 and died at Royal Hampshire County Hospital, Winchester, on March 5, 1999 at the age of 100 years. He graduated in law and mathematics from Oxford University. After starting his legal career, he became the King’s Counsel in 1938. He became Lord of Appeal in 1957 and Master of the Rolls in 1962. He was an equally honored judge in the bar and the public. Lord Chief Justice Lord Bingham said about Lord Denning that he was “The best-known and best-loved judge in our history.” Due to his reputation as a judge, many law-related matters were named after him. They include: the Lord Denning scholarship of Lincoln’s Inn, the Denning Law Journal of the University of Buckingham, and the Library of Magdalen College, Oxford is also  known as the Denning Law Library.

2. Sandra Day O’Connor

Sandra Day O'Connor
Sandra Day O'Connor
Sandra Day O’Connor was born to Harry Alfred Day and Ada Mae, in El Paso, Texas, U.S. on March 26, 1930. By virtue of her capabilities and determination, she raised herself to the position of United States Supreme Court Justice. She was appointed by Ronald Reagan as an associate justice in 1981 and continued until her retirement in 2006. She was the first woman to be in this position. She had been a deciding vote in many cases including the famous case Bush vs. Gore, 531 U.S.98, 2000. On December 12, 2000, O’Connor along with 4 other justices ruled in this case to stop the ongoing Florida election recount thereby effectively ending Gore’s hope to become President.

3. Cardinal Francesco Barberini

Cardinal Francesco Barberini
Cardinal Francesco Barberini
Francesco Barberini was born to Carlo Barberini and Costanza Magalotti in Florence on September 23, 1597 and died in Rome on December 10, 1679 at the age of 82 years. He studied at the Pisa University graduating in 1623 in canon and civil law. At the university, he was assisted by the family friend, Galileo Galilei. Soon after graduation, his uncle, Pope Urban VIII, made him a cardinal, state secretary, and legate to Avignon. He was also made the Grand Inquisitor of the Roman Inquisition and held this position from 1633 until his death. He is famous for being one of the three judges who did not sign Galileo’s imprisonment and the imposition of the ban on his controversial work the Dialogue. He had not only influenced a few other members to take a lenient view of Galileo’s case but had also persuaded Firenzuola, the Commissary General, to visit Galileo and try to find out the possibility of a compromising solution. Galileo agreed, but the majority of the ten cardinals rejected the suggested solution.

4. Carrington Tanner Marshall

Carrington Tanner Marshall
Carrington Tanner Marshall
Carrington Tanner Marshall was born in Ohio, U.S. on June 17, 1869. He attended a one-room school and had to walk seven miles daily for the purpose of an education. Having graduated from the Cincinnati Law School in 1892, he started practice in Zanesville. He served as Chief Justice of the Ohio Supreme Court for 12 years. In the famous trial, The United States of America vs. Josef Altstotter, et.al, he was the presiding judge of the judge’s trial. It was one of the twelve trials held in Nuremberg in 1947. He had authored many books. Marshall died in Bexley, Ohio on June 30, 1958.

5. Thomas Danforth

Seal of the Massachusetts Bay Colony
Seal of the Massachusetts Bay Colony
Thomas Danforth was born to Nicholas Danforth and Elizabeth Symmes in Framingham, Suffolk, England on November 20, 1623. He migrated to New England with his family in 1634. He was a magistrate, politician, and a landowner in the Massachusetts Bay Colony. He is best known for his role as a judge in some of the Salem witch trials conducted between 1692 and 1693. Historical records show that he criticized the conduct of the trials. Danforth has been mentioned in many literary works including Arthur Miller’s The Crucible.

6. Thurgood Marshall

Thurgood Marshall
Thurgood Marshall
Thurgood Marshall was born to William Marshall and Norma in Baltimore, Maryland, U.S. on July 2, 1908. His father was a porter and mother a teacher. He was the grandson of a slave whose father was also a slave. He became famous after his victory in the trial Brown vs. Board of Education. President John F. Kennedy appointed him to the United States Court of Appeals for the Second Circuit. President Lyndon B. Johnson nominated him to the United States Supreme Court in 1967 where he served until October, 1991.  He was the first African-American justice.

7. William Joseph Brennan, Jr.

William Joseph Brennan, Jr.
William Joseph Brennan, Jr.
William Joseph Brennan, Jr. was born to William and Agnes in Newark, New Jersey, April 25, 1906 and died in Washington D.C., USA on July 24, 1997 at the age of 91 years. He was educated in the public schools in Newark, New Jersey Barringer High School and Wharton School and the University of Pennsylvania. The governor of New Jersey, Alfred E. Driscoll, appointed him to the Supreme Court of New Jersey. Dwight D. Eisenhower appointed him to the Supreme Court.  Brennen opposed the Constitutionality of the Death Penalty by the use of the electric chair stating that electrocution was “Nothing less than the contemporary technological equivalent of burning people at the stake.”

8. Bao Zheng

Bao Zheng
Bao Zheng
Bao Zheng was born in Hefel, China on April 11, 999 and died in Kaifeng, China on May 20, 1062. He was popularly known as Bao Gong, meaning Lord Bao. He was the most respected magistrate in Bian during the reign of Emperor Renzong of the Northern Song Dynasty in ancient China. From 1037 until his death in 1062, he remained attached with the Imperial Court and held high offices. He was known for his clean character and firm personality. Bao Zheng has been an icon of justice in greater China. In ancient China, an inkstone, ink brush, inkstick, and Xuan paper were considered four treasures of study. To set an example of honesty, he prevented the extravagant and unauthorized use of inkstones.

9. Juan Salvador Guzmán Tapia

Juan Salvador Guzmán Tapia
Juan Salvador Guzmán Tapia
Juan Salvador Guzman Tapia was born to a Chilean diplomatic family in San Salvador, El Salvador on April 22, 1939. He studied law at the University of Chile and continued his post-graduate studies in Paris. He started his judicial career as a member of the Santiago Appeals Court and retired in 2005. He is best known for being the first judge to prosecute former Chilean dictator Augusto Pinochet. Haverford College in Pennsylvania, U.S. awarded him the honorary degree for his courageous stance against dictatorship and for the defense of human rights in the most unfavorable circumstances. In appreciation for his efforts in bringing Pinochet to justice, a documentary, titled The Judge and the General was produced by the West Wind Productions.

10.  King Archon

Trial of Socrates
The trial of Socrates
“Archon” is a Greek word, meaning “a ruler.” In Athens, the citizens elected the jurors known as Dikasts.The famous trial of Socrates was conducted by these Dikasts under the supervision of the King Archon. Socrates was summoned by the poet Meletus to appear before the legal magistrate or King Archon to defend the charges leveled against him. Socrates was accused of impiety as shown by his disrespect for the deities and for misleading the Athenian youth. Having heard Socrates, the Dikasts voted against him, and he was made to drink a cup of hemlock extract in conformance with the judgment given by King Archon.

Conclusion:

To err is human, and judges are human beings; therefore, they too are susceptible to erring. The best a judge can do is to achieve conformance to the law. In the words of Ceasare Beccaria as appears in his work On Crimes and Punishments “For every crime that comes before him, a judge is required to complete a perfect syllogism in which the major premise must be the general law; the minor, the action that conforms or does not conform to the law; and the conclusion, acquittal or punishment.”



πηγή: http://famous101.com/famous-judges-in-history

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Must red-read

Ακαταδίωκτο δημοσίων υπαλλήλων και μελών Δικηγορικών Συλλόγων

  27/2023 ΑΠ (Α` ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Αστικώς ανεύθυνο δημοσίων υπαλλήλων. Περιλαμβάνει και την ευθύνη αυτών από προσβολές της προσωπικότ...